6/4/07

Το παρόν και το μέλλον

Αυτές τις μέρες η εθνική νέων παίζει για τη δεύτερη προκριματική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και τα πάει αρκετά καλά (μία νίκη και μία ισοπαλία). Φυσικά αν δεν προκριθεί στους "8", τότε το ποδόσφαιρο στις ηλικίες κάτω των 19 θα είναι απλώς ένα από τα πολλά πράγματα στα οποία η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις 8 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό που μου κάνει πάντοτε εντύπωση σε τουρνουά όλων των κατηγοριών πλην της κατηγορίας των ανδρών, είναι ότι συνέχεια λέμε και ξαναλέμε πόσο "ελπιδοφόρο είναι για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου", λες και η διάκριση στις μικρές κατηγορίες δεν είναι αρκετά μεγάλη διάκριση από μόνη της. Το 732x244 χαίρεται που η ομάδα τα πάει καλά τώρα, και της εύχεται να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται τώρα. Για το μέλλον βλέπουμε.

6 comments:

Anonymous said...

Πολύ εύστοχη η παρατήρησή σου, καθώς και η παραίνεση στο τέλος... Αυτό που σχολιάζεις Ulixes, ίσως μας έχει μείνει από (όχι και τόσο παλιά), τότε που η "ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ", ονομαζόταν "ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ", συνεπώς ταίριαζε απόλυτα στο "...αποτελεί μεγάλη ΕΛΠΙΔΑ για το μέλλον..." . Φυσικά αυτή είναι ή μία και μερική (μοναδική) λύση της συνάρτησης (απορίας σου), καθώς με την ίδια (ασυνάρτητη) λογική των δημοσιογράφων, και οι επιτυχίες π.χ. της Εθνικής Γυναικών, ή Παίδων αποτελούν "οιωνό" για το τι θα κάνει η "ΑΝΔΡΩΝ", ή π.χ. οι ίδιες οι επιτυχίες της "ΑΝΔΡΩΝ", αποτελούν "οιωνό" για τα κατά καιρούς παιχνίδια της "Επίλεκτων (βετεράνων) Εθνικής", ή ακόμα χειρότερα, των "ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ"....

Ulixes said...

Υπάρχει ακόμα Εθνική Ελπίδων και είχαμε αναφερθεί ξανά. Διεθνώς οι ομάδες ελπίδων λέγονται U-21 και οι ομάδες νέων U-19 (από τις ηλικίες των παικτών). Αυτό που έγινε με τις εθνικές ελπίδων είναι ότι η προκριματική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ελπίδων αποσυνδέθηκε από τις προκριματικές φάσεις του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών. Μάλιστα φέτος ήταν μεταβατική χρονιά, το Πρωτάθλημα στριμώχτηκε σε πολύ λίγες ημερομηνίες και πολλές ομάδες (και η ελληνική) πρόλαβαν να παίξουν μόνο 2 αγώνες πριν αποκλειστούν.

Ulixes said...

Τώρα που το λες, θα είχε ενδιαφέρον μία στατιστική ανάλυση με θέμα αν οι καλές ομάδες στις μικρές ηλικίες γίνονται καλές στις μεγαλύτερες ηλικίες. Υπάρχει η γνωστή υπόθεση (αληθοφανής, αλλά δεν έχει εξεταστεί ποτέ ποσοτικά) ότι οι Έλληνες νέοι παίκτες δεν έχουν ανάλογη συνέχεια με τους ξένους συνομήλικούς τους.

Athanasios Tsiouras said...

Ως σύνολο δεν έχει, ουσιαστικά, ποτέ "μεταφερθεί" μια "μικρή" ομάδα στην Εθνική Ανδρών, παρ' όλον που υπάρχουν μεμονωμένοι παίκτες που έχουν θητεύσει και σε μικρότερες ηλικιακά ομάδες και στη συνέχεια και στην Εθνική Ανδρών (κάπως άσχετο: θα μπορούσε να γίνει αναφορά στην "Ολυμπιακή" Εθνική, που μας χάρισε τόσες στιγμές δόξας στο Καυταντζόγλειο;). Επιπλέον, έχω την αίσθηση (διορθώστε με αν κάνω λάθος) ότι στην Εθνική Ανδρών κυριαρχούν οι παίκτες που αγωνίζονται εκτός Ελλάδος ή στις ομάδες του τέως ΠΟΚ, ενώ στις μικρότερες Εθνικές υπάρχουν αρκετά περισσότεροι παίκτες από ελληνικά πρωταθλήματα, επαρχία, Β' και Γ' Εθνική κατηγορία κ.λπ.

Ulixes said...

Να μεταφερθεί αυτούσια μία μικρή ομάδα σε μία λιγότερο μικρή είναι εφικτό, αλλά να μεταφερθεί η Εθνική Ελπίδων στην Εθνική Ανδρών νομίζω πως είναι ανέφικτο όσο και ανεπιθύμητο. Στις μικρές κατηγορίες όλοι οι παίκτες έχουν διαφορά ηλικίας μέχρι 2,3 ή 4 χρόνια. Στην κατηγορία των ανδρών μπορεί να έχουν και 20. Αυτό σημαίνει ότι
1) Οι "απόφοιτοι" των ελπίδων έχουν πιθανότητες 1:5 εως 1:10 να προωθηθούν αμέσως στην ομάδα των ανδρών. Σε αντίθετη περίπωση θα πρέπει να γίνει εκτεταμένη ανανέωση και να φύγουν 26ρηδες για να πάρουν τη θέση τους 22ρηδες.
2) Κάποιος που έχει παίξει στις μικρές ομάδες, είναι σχεδόν βέβαιο πως (αν συνεχίσει να παίζει το ίδιο καλά) θα έχει κάποιες συμμετοχές στην ομάδα των ανδρών. Φυσικά πάντα υπάρχει η περίπτωση κάποιος να έχει διαφύγει της προσοχής των κυνηγών ταλέντων, ή πολύ απλά να παίζει (συγκριτικά με τους άλλους) καλύτερα στα 30 του απ' ότι στα 18 του και έτσι να βρεθεί στην ανδρική ομάδα χωρίς να έχει καμία συμμετοχή στις μικρές ομάδες.
Αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τη στατιστική, και θα μπορούσε να εξεταστεί αν υπάρχει συσχέτιση (με χρονική καθυστέρηση) ανάμεσα στις επιδόσεις των μικρών και των μεγάλων ομάδων.
΄Οσο για τους συλλόγους από τους οποίους προέρχονται οι παίκτες των εθνικών ομάδων, αυτό που αναφέρετε ισχύει, και είναι φυσικά πολύ πιο έντονο μετά το σχετικά πρόσφατο μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Τo RSSSF έχει αναλυτικά τις συνθέσεις αν θέλετε να δείτε και μόνοι σας. Ο τελευταίος παίκτης Β΄ Εθνικής που βρήκα στην Εθνική Ανδρών ήταν ο Δ. Μάρκος που ήταν παίκτης της Νάουσας (4η στη Β΄ Εθνική) το 1991-92. Πάντως η σημερινή ομάδα νέων έχει κάποιους παίκτες με διεθνή εμπειρία σε επίπεδο ανδρών, και πολλούς που είναι βασικοί σε ομάδες της Superleague.

Athanasios Tsiouras said...

Ίσως να μην είναι άνευ σημασίας και το ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι "μικρές" Εθνικές ομάδες ανατίθενται σε πρώην ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν είχαν (εξ όσων γνωρίζω, τουλάχιστον) προτέρα προπονητική εμπειρία: Αποστολάκης, Μανωλάς κ.λπ. - αυτό, εάν η εκτίμησή μου είναι σωστή, είναι ενδεικτικό της αντιμετωπίσεως, της οποίας οι μικρές Εθνικές τυγχάνουν εκ μέρους της Ε.Π.Ο., του χαρακτήρα του "βολέματος" σε υποθέσεις που δεν μας πολυ-νοιάζει εάν θα περπατήσουν.