6/10/07

Θυγατρικές

Quiz (για πολύ δυνατούς λύτες): Ποιος ποδοσφαιριστής έχει κερδίσει Champions League, έχει συμμετοχές με δύο εθνικές ομάδες, και έχει κατακτήσει έναν διεθνή τίτλο με αντίπαλο ελληνική ομάδα;
Απάντηση: Jocelyn Angloma. Κέρδισε Champions League με την Marseille το 1993, πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα σε επίπεδο ελπίδων το 1988 (με αντιπάλους τους Καρασαββίδη, Νιόπλια και άλλους) και έχει παίξει με τις εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γουαδελούπης. Μάλιστα βοήθησε τη Εθνική Γουαδελούπης να φτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στα τελικά του Gold Cup το οποίο διεξάγεται αυτές τις ημέρες σε 6 πόλεις των ΗΠΑ. Φαίνεται πως η απόσχιση του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου από τη Γουαδελούπη δεν επηρρέασε αρνητικά το επίπεδο του ποδοσφαίρου της.
΄Οπως είναι γνωστό (π.χ. από την περίπτωση του Χατζηπαναγή), είναι πολύ δύσκολο κάποιος να παίξει σε δύο διαφορετικές εθνικές ομάδες. Στο RSSSF υπάρχει κατάλογος τέτοιων περιπτώσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία αφορά αλλαγές στην εθνικότητα που συνδέονται με αλλαγές στον πολιτικό χάρτη. Στην περίπτωση του Angloma δεν υπήρξε καμία αλλαγή στον πολιτικό χάρτη. Η Γουαδελούπη είναι υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας εδώ και περισσότερα από 150 συνεχόμενα χρόνια. Μάλιστα, ο Angloma αν ήθελε, θα μπορούσε να αλλάζει τις δύο εθνικές ομάδες του κάθε μήνα. Αυτό συμβαίνει επειδή η Π.Ο. της Γουαδελούπης δεν είναι μέλος της FIFA, αλλά είναι κάτι σαν θυγατρική της Π.Ο. της Γαλλίας. Θα μου πείτε, σιγά τ' αβγά. Τέτοιες εθνικές (ή "εθνικές") ομάδες, που δεν είναι μέλη της FIFA, έχουν το Θιβέτ, το Μονακό, η Λαπωνία και δεκάδες άλλοι. Η διαφορά είναι πως η Γουαδελούπη (και η Μαρτινίκα και μερικές χώρες ακόμα) ενώ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μπορεί να συμμετέχει στις διοργανώσεις των συνομοσπονδιών, σε αγώνες οι οποίοι αναγνωρίζονται από τη FIFA. Τώρα μην ρωτήσετε αν στην περίπτωση που το σηκώσουν μπορούν να λάβουν μέρος στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών (ειδικά στην περίπτωση που σε αυτό θα συμμετέχει και η Γαλλία). Αυτό δεν το ξέρω και ίσως να μην το ξέρει ούτε η FIFA. Πάντως η ομάδα που πλησίασε περισσότερο σε αυτό ήταν η Μαρτινίκα η οποία το 2002 είχε μείνει εκτός των ημιτελικών του Gold Cup μετά από χτυπήματα πέναλτι. Πρέπει να πούμε πάντως πως η Γουαδελούπη του Ανγκλομά δεν τα πάει καθόλου άσχημα, αφού στο μοναδικό της παιχνίδι μέχρι τώρα έφερε ισοπαλία και έτσι είναι η μία από τις δύο ομάδες που δεν έχουν χάσει ποτέ στο Gold Cup (η άλλη είναι η Ν. Αφρική με τη συμμετοχή της το 2005. Να δούμε πότε θα λάβει μέρος ξανά για να σπάσει το αήττητο). To 732x244, που όπως έχουμε ξαναπεί αγαπά τις εκπλήξεις, εύχεται καλή επιτυχία στη Γουαδελούπη, και ας μας είχε νικήσει το 1988 ο Ανγκλομά (και μας πείραξε γιατί ήμασταν και σε πιο ευαίσθητη ηλικία). Και κακούργημα να είχε κάνει, θα παραγραφόταν το 2008.

*Αν και φαντάζομαι πως οι περισσότεροι θα γνωρίζετε τι είναι το Gold Cup, ή θα το μάθατε τώρα λόγω της συμμετοχής του Καστίγιο και της έλλειψης άλλων ποδοσφαιρικών ειδήσεων, ας δώσω έναν σύντομο ορισμό: Gold Cup είναι το Κύπελλο της Συνομοσπονδίας της Βορείου και Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής, στο οποίο όμως καμιά φορά συμμετέχουν κατ' εξαίρεση ομάδες από άλλες ηπείρους ή ομάδες ελπίδων. Το συγκεκριμένο τουρνουά έχει ιδιαίτερη συναισθηματική σημασία για το 732x244 γιατί ο τελικός του (το 2005) είναι ο μοναδικός τελικός μεγάλης διεθνούς διοργάνωσης που έχει παρακολουθήσει από κοντα.

1 comment:

Ulixes said...

Η Γουαδελούπη έχασε το αήττητό της (από τέρμα του Θεντένο που τον έχουμε δει και στην Ελλάδα), αλλά συνεχίζει και μάλιστα στον προημιτελικό απέφυγε Η.Π.Α., Μεξικό και Καναδά.